Att föda upp, slakta och äta sitt eget kött


Den gångna helgen har vi ägnat åt att slakta av fem av våra cirka 13 ungtuppar. Det betyder att vi fortfarande inte är helt klara med slakten för i år.

Detta var första gången vi skött slakten helt själva. Jag är mäkta stolta över att vi klarade det så bra! Det var såklart jobbigast med själva avlivningsprocessen. Men det blev sedan också ganska trixigt med hanvterket efteråt för att ta vara på köttet eftersom ingen av oss kunde detta sedan tidigare. Allt var nytt. Vi lärde oss urtagning och plockning via informativa bloggar och bilder och videos på youtube, och sen gick det faktiskt riktigt bra för oss! Att tupparna haft ett bra liv vet vi, och det kan vi ha ett gott samvete för redan . Men det bästa med alltihop är att det kändes som om tupparna även fick ett bra avslut, eftersom vi fick till den s.k ”bedövningen” rätt och det gick mycket fort, så jag tror inte de hann märka något alls.

Under veckan har vi dessutom hunnit med att prova att äta lite av köttet och gjorde en mycket god currygryta på kycklingfilé och kycklingvingar. Visst kändes det annorlunda att äta sitt ”eget” kött, som man själv plockat ner från pinnen och tagit livet av. Det kändes mer sorgligt och vemodigt, men samtidigt bra och…. rätt.

Vi undviker annars att köpa kyckling i affären just för att industrin kring det hela är så brutal och vidrig och det är inte något vi vill stötta. Det är mycket enklare att hitta lyckliga kor inom köttindustrin än att hitta lyckliga kycklingar inom fjäderfäuppfödningen. Detta beror till stor del på att nötdjur kan födas upp extensivt på betesdrift, medan höns föds upp intensivt i industrilokaler. Det säger väl sig självt att korna som föds upp på bete har chans att uppleva en mer harmonisk, naturlig behaglig miljö när de får gå och beta fritt i stora flockar under stor del av året.

Hursomhelst, så var detta något som kändes som ett stort steg framåt i våra självhushållningsdrömmar! Vi har övervunnit lite av rädslan, och därmed erövrat ett av de svåraste momenten med att lära sig bli självhushållande på sin egen mat!

1454814_184436725092413_233072901_n

Kategorier: Djur, höns, Slakt | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: